Wat is makelaarscourtage? Makelaarkosten legt uit!

Ben je op dit moment bezig met de koop van een huis of heb je wel eens een huis verkocht? Dan weet je dat dit geen gemakkelijk proces is. Zelfs wanneer de markt in jouw voordeel lijkt te werken, blijft het een hele opgave om jouw gestelde doelen te realiseren. Gelukkig zijn er makelaars die volledig op de hoogte zijn van de verkoopmarkt en die kennis hebben van mogelijkheden. Als vergoeding voor hun werkzaamheden tijdens jou zoektocht naar geschikte kopers, wordt er onder andere gesproken over makelaarscourtage. Alles wat jij dient te weten over makelaarscourtage en hoe dit in zijn werking gaat, leggen wij uitgebreid uit op onze website: makelaarkosten.nlWij zijn het platform aan informatie voor alles wat je dient te weten als je een huis gaat kopen of verkopen. 

Wat is makelaarscourtage? 

Courtage staat voor het percentage van de verkoopsom dat de makelaar
krijgt als makelaarsvergoeding voor zijn diensten. Het grootst gedeelte van de
verkoopkosten van een huis, is dus gebaseerd op dit percentage. Het
percentage ligt tussen de 1% en 2% van de verkoopsom. Het klinkt als een klein
verschil, maar tussen beide zit in de praktijk een groot financieel verschil!
Stel dat 1% €3250,- is, dan betaalt u bij 2% aan makelaarscourtage al
€6500,-.
Een verschil van duizenden euro’s. Daarom adviseren wij altijd om
vooraf meerdere offertes te laten uitbrengen door verschillende makelaars. Het betreft dus een logisch systeem, omdat de beloning van de makelaar bij verkoop hoger wordt, naarmate de verkoopprijs omhoog wordt onderhandeld. Zowel de verkoper als de makelaar hebben dus profijt bij een goede verkoopprijs.
Op enkele uitzondering na van makelaars die werken met vaste prijzen, ligt het percentgage aan makelaarscourtage gemiddeld rond de 1,5%.

Is makelaarscourtage aftrekbaar of onderhandelbaar? 

Aangezien het grootste gedeelte aan kosten bij de verkoop van een huis of woning bestaat uit makelaarscourtage is een veel voorkomende vraag of deze kosten aftrekbaar zijn van de belasting. Dit is in de praktijk zelden het geval. Veel andere kosten zijn wel aftrekbaar. Denk bijvoorbeeld aan fiscale voordelen bij taxaties die door een makelaar goed wordt georganiseerd. Wij adviseren daarom om hiermee zeker jouw voordeel te doen! Een andere veel voorkomende vraag gaat over of makelaarscourtage onderhandelbaar is. Over het algemeen hanteren makelaars vaste percentages. Wij willen je dan ook zeker als advies mee geven om geen tijd te verspillen aan zinloze onderhandelingen met de makelaar hierover. Wat je wel kunt doen, is verschillende makelaars vergelijken en de voordeligste in jouw situatie kiezen. Dit werkt een stuk efficiënter. 
Het fundamentele principe aan makelaarscourtage is dat deze pas betaalt wordt, als jouw huis daadwerkelijk is verkocht.
Dan pas maakt hij of zij aanspraak op deze vergoeding. Zoals hierboven in het voorbeeld is uitgelegd, zorgt het procentuele karakter van makelaarscourtage voor grote verschillen in prijzen. Door goed te vergelijken, kies je snel en voordelig de juiste makelaar! Gebruik hierbij onze vergelijkingscheck als hulp.

Makelaarscourtage samengevat:

  • Percentage van de verkoopsom als vergoeding voor de werkzaamheden van de makelaar
  • Ligt veelal tussen de 1% en 2% van de verkoopsom
  • Is niet aftrekbaar bij de belasting
  • Veelal niet onderhandelbaar
  • Vergelijk vooraf verschillende makelaren voor het beste aanbod 
  • Dient pas na verkoop te worden voldaan 

Benieuwd naar meer informatie over de verkoop of koop van een huis? Of wil je nog eens rustig nalezen wat makelaarscourtage precies inhoud? Bekijk dan onze website met allerlei handige informatie en tips voor jou als (ver)koper van een huis: nl/makelaarscourtage/” target=”_blank” style=”background-color: rgb(255, 255, 255); color: rgb(51, 122, 183);”>makelaarkosten.nl/makelaarscourtage/. Ga goed voorbereid van start!