Wat is het melkdrankje kefir precies?

Heb jij al eens van kefir gehoord? Dit is een super gezond melkdrankje dat vele voordelen heeft voor je spijsvertering. Als je het eens wilt proberen kun je dit drankje het beste kopen van Raw Milk Company. Dit bedrijf zit in Nederland gevestigd, en daar maken ze allerlei heerlijke producten van (de naam zegt het al) rauwe melk. Rauwmelkse producten zijn volgens velen veel gezonder, wat komt doordat ze niet gepasteuriseerd en gesteriliseerd zijn. het zijn hele pure producten, en dus nog veel rijker aan voedingsstoffen. De normale melk uit de supermarkt is heel erg bewerkt. Vroeger was dit namelijk nodig, aangezien er veel infectieziekten bestonden. Tegenwoordig echter is de manier waarop we koeien melk stukken hygiënischer, en is het eigenlijk niet meer mogelijk om ziek te worden van melk. Rauwmelkse kefir is net zo schoon als de gesteriliseerde variant, maar bevat wel nog alle originele voedingsstoffen. Het is dus een melkproduct dat amper bewerkt is, enkel op een manier die de voedingsstoffen intact laat, en er zelfs probiotica aan toevoegt. Dat is namelijk waar kefir zo bekend om staat. Het is door de manier waarop het bewerkt wordt (met melkzuurbacteriën) ontzettend rijk aan probiotica. Als jij vaak last hebt van je darmen dan is het een perfect drankje om zo nu en dan te drinken. Het beste kun je starten met ongeveer 100 ml per dag, en daarna gerust naar 200 ml per dag gaan. Het is niet nodig om meerdere glazen te drinken, aan één glas heb je echt meer dan genoeg, voor de heilzame effecten van de probiotica in ieder geval. 

Rauwmelkse kefir is makkelijk te verteren

Los van het feit dat rauwmelkse kefir veel natuurlijker is dan de gepasteuriseerde en gesteriliseerde variant in de supermarkt is hij ook nog makkelijker te verteren. Dit heeft tevens als oorzaak dat hij niet zo bewerkt is, want het ligt aan het feit dat er een stofje in zit wat bedoeld is voor de vertering. Dat stofje heet lactase. Het verteert lactose (het verschil is één letter) en in melk uit de supermarkt zit geen lactase meer. Ontzettend veel mensen hebben een lactose-intolerantie, maar dit komt eigenlijk doordat ze het stofje lactase missen om het te kunnen verteren. Rauwmelkse kefir kunnen ze verrassend goed verdragen, want dit is melk zoals de natuur het bedoeld heeft, oftewel met de aanwezigheid van lactase. Daardoor krijgen ze geen darmklachten. Integendeel, je spijsvertering kan er flink op vooruit gaan als je af en toe een glas rauwmelkse kefir drinkt. 

Rauwmelkse producten van Raw Milk Company

Kefir is het eerste rauwmelkse product dat ze bij Raw Milk Company in 2013 zijn gaan maken. Inmiddels hebben ze daar vele andere rauwmelkse producten aan toegevoegd, namelijk:

  • Rauwmelkse yoghurt
  • Rauwmelkse jus de lait
  • Rauwmelkse hangop
  • Rauwmelkse, magere kwark

Veel mensen hebben nog nooit van jus de laat gehoord. Het is net als kefir wat minder bekend dan de reguliere melkproducten. Jus de laat is een frisse drank die gemaakt is van melkserum met toegevoegd mangoconcentraat. Het is heel fris, en heeft de gezondheidsvoordelen van melk. Een fijne combinatie dus voor als je melk niet zo lekker vindt.