Duurzaam bouwen

Steeds meer mensen kiezen er voor om zo milieuvriendelijk mogelijk te leven en het is dan ook niet vreemd dat duurzaam bouwen steeds meer in opkomst is. Helaas bestaat er bij velen nog veel onduidelijkheid over wat dit nu precies inhoudt. Daarnaast heerst ook vaak het beeld dat dit enkel een optie is als je een heel groot budget hebt. Om eerst met het laatste punt te beginnen, je hebt echt geen enorm budget nodig! Vaak zijn er ook met jouw bouwbudget veel zaken op het gebied van duurzaam bouwen mogelijk. Je kunt misschien niet alles meteen doen zodat het echt zo goed mogelijk is uitgevoerd op het gebied van duurzaamheid, maar je kunt wel de basis leggen. Dit stelt je in staat om eventueel later, als je weer wat geld hebt kunnen sparen, alsnog de nodige aanpassingen uit te laten voeren.

Wat is duurzaam bouwen?

Dan het tweede punt, wat is duurzaam bouwen nu precies? Dit heeft te maken met een aantal zaken, te weten:

  • het gebruik van materialen die gerecycled kunnen worden
  • het realiseren van een woning die zo weinig mogelijk energie verbruikt
  • het creëren van een pand waar jij in feite je hele leven in kunt blijven wonen
  • aanpasbaarheid van het gebouw aan nieuwe ontwikkelingen

Wat vaak het geval is in de bouwsector, is dat een pand dusdanig opgeleverd wordt dat daar in de toekomst weinig meer aan veranderd kan worden. Dat is natuurlijk ontzettend onhandig, want er kunnen zich immers ontwikkelingen voordoen waar jij graag gebruik van wilt maken of jouw leven verandert dusdanig dat aanpassingen in huis nodig zijn. Duurzaam bouwen betekent dus dat hier in het ontwerp rekening mee wordt gehouden. Het pand wordt zo toegankelijk mogelijk gemaakt, zodat je ook als je eenmaal slecht ter been bent er nog prima kunt wonen. Ook is de constructie dusdanig dat latere aanpassingen mogelijk zijn. Dit zijn niet meteen punten waar mensen aan denken als zij denken aan duurzaam bouwen, maar dit moet zeker wel in het oog gehouden worden. Andere duurzame aspecten die hierboven genoemd werden, spreken meer voor zich. Zo is het natuurlijk logisch om te kiezen voor materialen die later gerecycled zouden kunnen worden, zodat een eventuele sloop van jouw woning niet leidt tot belasting van de aarde. Een zo energiezuinig mogelijk huis neerzetten, dat is echter wat de meeste mensen verstaan onder duurzaam bouwen. Er wordt zo gebouwd dat je zo weinig mogelijk gas en stroom nodig hebt en dat er zo zuinig mogelijk met water omgesprongen wordt.

Besparingen

Het feit dat er zo energiezuinig mogelijk gebouwd wordt, houdt in dat jij vanaf het moment van oplevering een veel lagere energierekening en waterrekening zult hebben dan nu het geval is. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee! Duurzaam bouwen kan in eerste instantie dus iets duurder zijn, maar je verdient de kosten hiervoor uiteindelijk ruimschoots terug door de besparingen die je hiermee voor de toekomst realiseert. Lagere vaste maandlasten is immers iets waar je jarenlang van profiteert. Wil jij een huis laten bouwen en ben je geïnteresseerd in duurzaam bouwen? Dan moet je eens contact opnemen met het architectenbureau van Lex Bruns. Hier kun je advies krijgen over wat er met jouw budget allemaal mogelijk is op dit gebied en er wordt eerlijk gekeken naar de haalbaarheid van jouw wensen. De architect van Lex Bruns kan vervolgens ook het hele bouwproces voor jou coördineren, zodat je er zelf geen omkijken meer naar hebt. Wil jij kiezen voor duurzaam bouwen en kun je hier wel wat advies en hulp bij gebruiken? Neem dan dus contact op met architectenbureau Lex Bruns.